Радар ДетекториРевюта

Радар детектор Valentine 1 Gen 1 – Ревю и впечатления

Здравейте. Днешното ревю ще бъде за една класика при радар детекторите – Valentine 1 Gen 1

Както знаете това е класиката при радар детекторите. С какво е толкова известен?

Първият детектор в света с 2 антени показващи откъде идва радарният сигнал, най-чувствителният лазерен сензор, показващ колко сигнала засича в момента, възможност за свързване на Bluetooth модул, втори дисплей и още.

Детектора се прави цели 30 години в този си вид. През годините претърпява доста подобрения. Тук можете да видите при всяка версия какво е променено и как можете да разберете вашият с коя версия е.

Днешната бройка която разглеждаме е с версия 3.893 произведен около 2011 година.

ВАЖНО – Преди да започнем за това как се справя в нашите условия искам да Ви кажа, че от бройка до бройка може да има разлика, понеже през годините са правени с различен хардуер ! Това ревю се отнася предимно за версия 3.893 !

И така да започваме. Взимам детектора, правя едни бързи настройки и го слагам на стъклото. Първите ми впечатления бяха добри. С включен К филтър в София си имаше фалшиви сигнали, но не беше нещо фрапантно. Поносимо поне за мен. Тук вече всеки човек си има поносимост на фалшивите сигнали, но аз определено обичам по-тихи детектори в града.

Покарах така няколко дни и определено останах доволен от представянето му в града. Време е за първите тестове срещу истински радари:

Х банд:

Перфектно засичане на Опел Астра със ситема TFR1-M в гръб и в лице.

Другото което ми хареса е, че фалшивите сигнали на Х банда са сведени до минимум. Единствено на места на които други доказани детектори на Х банда свирят и този там свиреше. Много по-добре се справя с фалшивите сигнали на Х банд в сравнение с Uniden R7, Radenso DS1, Cobra RAD 480i и други детектори с доказани доста фалшиви сигнали на Х банда.

В заключение Х банда е перфектен в този детектор !

K Банд:

При включен филтър на К банда фалшивите сигнали освен от автоматичните врати са и от Mazda CX-5. Но при изключен филтър, нещата доста загрубяват. Освен от Маздите, вече и други коли започват да го дразнят, някой камиони му пълнят скалата на К банда, общо взето в града става доста зле положението. Буги брояча за сигнали в града ми стигна до 6-7 сигнала накуп. Абсолютно не може да се кара в града с включен К банд и изключен К филтър.

При директна съпоставка с Uniden R7 с изключени филтри и Valentine 1 разликата е огромна. Uniden-а е много по-тих.

Време е и за бича на детекторите – Cordon-M:

При изключен филтър има детекция и то добра. Мястото е малко кофти, но определено ще го засечете от прилично разстояние когато Кордона е поставен на друго място.

И вече когато включите К филтъра, Кордона става невидим за Valentine 1 Gen 1

Много кофти ситуация да го имате предвид ако искате засичане срещу Кордона.

ОБНОВЛЕНИЕ ОТНОСНО КОРДОНА:

След като снимах ревюто и направих тестовете имах възможност пак да тествам Валантайна срещу Кордона. Този път с включен К филтър Кордона беше засечен и то доста добре. Разстоянието беше добро, както и пълненето на скалата. Направих още няколко опита да се уверя, че не е само 1 път засичането и на всеки опит имаше добра детекция. Но все пак това не трябва да Ви успокоява, щом веднъж филтъра е филтрирал Кордона, то не се знае как ще бъде при следващата среща срещу Кордона, затова когато включите К филтъра си имайте едно на ум.

Изборите Ви остават 2: 

Изключвате филтъра за извънградско и от време на време някой коли и камиони ще го дразнят, но ще засечете Кордона.

Включвате филтъра и можете да използвате пълноценно детектора в града и извън него, но не разчитате, че ще засечете Кордона.

ARH CAM-S1 и лазери:

За жалост, не можах да засека истинска лазерна тринога от този модел, но там нещата са предимно ясни. Най-важното е, че единствено само този детектор евентуално би могъл да засече лазерната тринога преди да влезете в нейният обхват. Лазерният му сензор е най-чувствителният от всички детектори на пазара. Вече дали ще я засечете зависи от нейното местоположение, къде е поставен детектора и т.н.

Когато тествах с тестера който симулира нейният сигнал се случи нещо интересно.

Отпред не иска да засече нейният сигнал, но отзад на задния сензор я засича. Все пак в реална ситуация не би трябвало да има проблем този модел е доказан, че засича сигнала ѝ.

Все пак детектора има и доста фалшиви сигнали на лазер и то доста често. Колите които засякох и го карат да свири на лазер са: Peugeout, Mazda и Volvo. Сигурно има и други марки, но докато го тествах това бяха най-често срещаните марки. Говорим за по-нови модели оборудвани с лазерни системи.

Open API:

Към детектора можете да си закупите Bluetooth модул и да го свържете към различни приложения. Тогава вече нещата се променят коренно. Можете да запаметявате фалшиви сигнали, да правите всевъзможни настройки по ваш избор. Най-известното приложение към момента е JBV1

С него имате стотици настройки и комбинации. Можете да разгърнете целият потенциал на детектора.

За жалост трябва винаги когато се качите в колата да пускате и приложението на телефона Ви.

Еuro Mode:

Детектора има Euro Mode който подвежда много от потребителите да го пуснат. А в същност Euro Mode прави следното:

Разширява К банда от 24.050-24.250GHz на 23.900-24.250GHz за да можете да засичате MultaRadar и т.н. Освен няколкото стационарни камери, ние нямаме MultaRadar, така, че при пускането на Euro Mode просто ще имате повече фалшиви на К банда. Според мен си има достатъчно и без Euro Mode, така, че за момента към който пиша това ревю можете да спрете Euro Mode. Клиповете които снимах са направени в A ( All Bogeys) режим. Както виждате засича си Астрите нормално и няма нищо общо с Х банда.

Тук можете да прочетете повече за Euro Mode:

https://www.valentine1.com/v1-info/euro-mode/

Проблеми:

Първият проблем с който се сблъсках е, че направих в настройките при засичане на сигнал от задната антена детектора да не издава звуков сигнал, но той продължаваше да го прави.

Незнайно защо предният лазерен сензор не иска да разчете сигнала на ARH CAM-S1. Сензора си работи нормално при детекция на лазер.

Препоръчителни настройки:

Понеже реално нямате на дисплея ON и OFF, а се ориентирате по стрелката дали сочи нагоре и надолу при всяка опция ще пиша UP(нагоре) и DOWN(надолу). 

Режим A( All Bogeys)
1 – UP

2 – UP
3 – DOWN
4 – UP
5 – UP
6 – UP
7 – UP
8 – UP
A – UP
b – UP
C – UP
d – UP
u – DOWN
t – UP ( Изключен К филтър) DOWN ( Включен К филтър ) Разликата можете да прочетете каква е при включен и изкючен по-нагоре в темата !
L – UP
E – DOWN
F – UP
O – DOWN
H – UP
J – UP
U( отрязано наполовин, но тук не мога да го изпиша. Euro Mode) – UP

Вижте тук кое какво означава при настройките:

https://www.valentine1.com/the-v1-difference/v1-gen1-programming/

Видео с настройки:

Заключение:

Много хубав и класен детектор, но определено е вече морално остарял. Липсата на GPS, възможността за запаметяване на фалшиви сигнали, липсата на дисплей, липсва auto mute са неща които трудно се преглъщат.

Ако го свържете с приложението JBV1 вече е друго, но когато използвате само детектора е 50/50 положението.

Видео Ревю:

 

Обновяване 25.09.2022:

Собственика на този детектор си е закупил V1Connection Bluetooth модул и ми го прати отново да го пробвам вързан към приложението V1Connection и JBV1.

Започваме с V1Connection:

Доста семпло приложение което единствено показва точната честота на засичания сигнал, възможност за заглушаване на звука под определени километри и общо взето е това. Става за използване, но пак казвам доста е семпло и с малко настройки.

Преминаваме към JBV1:

Едно важно уточнени за JBV1Когато използвате приложението, намаляте звука на детектора, а използвате смартфона си за аудио и визуални известия. Понеже ако оставите звука на детектора усилен, детектора ще си бипка обичайно, въпреки, че в самото приложение сте задали примерно да мълчи. 

Това е приложение с десетки опции за настройки според вашите изсиквания. Можете да заключвате даден сигнал и при следващо преминаване детектора ще бъде тих. Можете да избирате от различни звуци вместо стандарните на Valentine 1. Най-важното което е, можете да правите са тъй наречените box-ове в които да добавяте честоти които детектора да филтрира или да известява. 

Има и доста опции които са неприложими за нашите условия, понеже все пак приложението е разработено за USA предимно, но доста от тях вършат работа и тук. Можете да итегрирате докладите от Waze да се показват в приложението, но настройката е сложничка и поне на мен не ми допадна.

Най-важното което исках да пробвам е мога ли да направя детектора да засича примерно само Кордон триногата и да филтрира всичко останало. По този начин детектора би станал доста приятен в града на К банда.

Нагласих в бокса да филтрира всичко от К банда с изключение на +- 10MHz от честотата на Кордона която е 24.157 в повечето случаи. Включих К филтъра за фалшивите сигнали и о чудо детектора стана супер тих. Покарах така известно време докато срещна истински Кордон и наистина ми харесваше.

След това намерих истински Кордон и резултата е следния:

Пълно филтриране на Кордона благодарение на вградения K Filter в детектора.

Казах си ще пробвам с изключен К филтър как е, но там вече и бокса с точната честота не помага при филтрирането на фалшивите сигнали. Стотици фалшиви сигнали нон-стоп.

Ето как засече Кордона с изключен К филтър:

В заключение мога да кажа, че ако не държите на Кордона, блутут модула наистина е доста полезен и може да направи с детектора чудеса. Вътре има какви ли не опции в приложението и можете да си направите детектора по ваш вкус, но най-големият за мен недостатък е, че трябва всеки път да свързвате детектора с телефона.

Като се замисля от друга страна примерно ако сте в страна в която използването на детектори е забранено можете да поставите детектора някъде в двигателния обсег и вътре единствено да боравите с телефона. Шанса да се усъмни някой, че имате детектор в колата е практически нулев.

 

Искаш да споделиш ?

Напишете коментар