Радар ДетекториРевюта

Радар детектор SilverStone F1 Sochi PRO – Ревю и впечатления

Здравейте, в това ревю ще разгледаме радар детектора SilverStone F1 Sochi PRO. Корейски детектор произведен за руският пазар.

Това се води подобрената версия на Sochi Z с допълнителен LNA модул и други благинки.

В това ревю ще наблегнем на това дали е по-добър наистина от Sochi Z и струва ли си да се купи него ако вече имаме Sochi Z.

Започваме с това, че в сравнение със Sochi Z дисплея е доста по-голям, има точната честота на засичане на сигнала, но не е пълната за жалост, а както при Cobra RAD 450 последната цифра липсва.

Детектора е сигнатурен и засича руските камери освен по банд и по вид с текст и глас. 

Стойката е по-масивна и с голяма вендуза. За тези които си държат детектора по средата на стъклото е по-добре, но за такива като мен които обичат детектора да е горе при сенника, определено не е по-добре и детектора слиза доста надолу. Това също трябва да го имате предвид. За съжаление няма друга стойка като на Sochi Z в комплекта, а само тази с голямата вендузата.

Хубавото поне на тази стойка е, че детектора може да се поставя и сваля доста лесно и без да е нужно да се напъва. Също така не се клатушка по дупките детектора, а стои доста стабилно. Стойката си има свойте плюсове и минуси и е въпрос на вкус.

Детектора притежава GPS чип и е възможно да избирате както при Sochi Z да изключва или да заглушава дадени сигнали под определени километри. При студен старт му трябва не повече от 1 минута да се закачи към сателитите което си е доста добре като време.

Имате 4 странични бутони с които се управлява детектора и потенциометър отстрани с който се включва и се избира силата на звука с въртене.

В комплекта като при Sochi Z адапторният кабел който влиза в запалката реално е като разклонител отгоре и можете да си включите примерно зарядното за телефона. Това е нещо което ми харесва при моделите на SilverStone и е доста добре измислено.

Общо взето това са важните неща в този детектор, а сега ще преминем към това как се справя в нашите условия в България.

Започваме с X банда:

Нещата спрямо Sochi Z са коренно различни. При Sochi Z да чуете детектора да свири на Х банд е доста рядко и то на известни места, а при Sochi PRO в града е пълно и почти постоянно с фалшиви сигнали на Х банда. 

Ако живеете примерно в София можете да изключите Х банда поне за момента, понеже нямаме в момента активни радари на този банд, но ако сте в друг район с все още използващ се Х банд, а такива райони има навсякъде все още ще трябва да си имате едно на ум.

Имам чувството, че няма абсолютно никакъв филтър на Х банд при Sochi PRO.

Другото което забелязах и ще поговорим малко по-късно за него е, че при К банда можете да регулирате нивото на чувствителност, но тази регулация не играе никаква роля при Х банда за жалост. 

Общо взето нещата куцат доста при Х банда. Извънградско е добре, но в града определено не е както трябва.

Разбира се тези неща важат и за града в който живеете. Тестовете които проведох са в София, а тук е пълно с източници на фалшиви сигнали. 

К банд:

Тук детектора ви позволява в режим Трасса, да изберете от 3 нива на чувствителност както при Sochi Z.

На 3 чувствителност е невъзможно да се кара, прекалено много фалшиви сигнали.

На 2 чувствителност е една идея по-добре, но пак си ги има, не е като да няма.

На 1 чувствителност вече нещата са по-добре и детектора е използваем в градски условия.

Тестовете които проведох бяха в режим Трасса, Город1 и Город2.

Когато включите на Город 1, детектора става доста тих, но изключва Х банда. Това можете да си го позволите само и единствено ако знаете, че няма активен Х банд по вашият маршрут, а само активни радари на К банд примерно както Кордона.

При режим Город 2, детектора спира да засича абсолютно всичко на К банд с изключение само на сигнатурните радари като Кордон и другите руски системи. 

Тук разбира се, няма да му чуете гласа на детектора освен ако пред вас не е Кордона.

На теория звучи много хубаво, а сега в това видео отдолу ще видите как се справя с Кордона в реални условия:

(Видеото е малко дълго, но го изгледайте изцяло да видите как се държи детектора и да придобиете реална представа)

Положението и с Кордона е доста спорно. Засича го като Кордон всеки път без пропуск, но проблема идва в това, че засичането е непостоянно, на моменти прекалено късно пред Кордона. 

Там където е тъмно на клиповете се намирам на бул. Черни връх. Спускам се надолу към НДК и там има 2 знака за моментна скорост. Тук нещата са много сложни за един детектор понеже, реално вижда 2 силни сигнала на К банд и чак след единия знак се намира поставен Кордона. Принципно логиката на сигнатурните детектори би трябвало да бъде следната:

Засичам неизвествен сигнал на К банд, но изведнъж виждам сигнарутен сигнал който е Кордон и той за мен трябва да е приоритетен и моментално сменям на него и оповестявам и забравям за другите.

Sochi Z прави точно това което написах, а при Sochi PRO се получава едно насмитане на бандовете и детекцията, а в някои от преминаванията е доста непостоянна или лоша. 

Друг проблем който видях е, че пълненето на скалата е доста слабо и когато съм вече точно пред Кордона засилва, а даже в някои от пробите пълни скалата, чак когато съм му на нивото и го задминавам. 

Cobra RAD 450 също има подобен проблем със скалата, но да кажем, че на нея ѝ е простено защото тя е направена за американският пазар и там нещата са коренно различни от при нас. Sochi PRO е създаден реално точно за радари като Кордона и това му представяне не е никак добре.

Реално детектора ще Ви свърши работа срещу Кордона, но има какво да се желае повече. Sochi Z спрямо Кордона се представя прекрасно и доста на ниво.

Забелязах и нещо друго което може да е притеснително напред във времето. Да кажем, че засича Кордона и Ви върши работа, но ако дойде друг радар на К банд може изобщо да не го вижда и филтъра да го филтрира както се случва с моят радарен пистолет Bushnell. Моят пистолет не е полицейски радар, но пък наподобява много такъв и не би трябвало да бъде филтриран. За жалост нямам друг радар на К банд с който да пробвам.

Пробвах на тези новите табла за моментна скорост и се случи даже някое от тях да бъде филтрирано или да свири прекалено късно пред самото табло. А тези табла са доста силен източник на К банд и би трябвало да свири на тях от доста разстояние.

С 2 думи мога да заключа, че все пак благодарение на сигнатурата си и това, че казва, че е Кордон го поставям като „приличен избор“ ако не можете да се сдобиете със Sochi Z.

LASER ( ARH CAM-S1 )

Детектора просто не разчита сигнала на ARH CAM-S1 дори и да сте пред нея. За тези които разчитат на детектора съм длъжен да Ви уведомя.

Както виждате на видеото липсва каквото и да е детекция. Същото е и когато тествам с моят симулатор.

Други проблеми:

Филтъра за фалшиви сигнали е доста агресивен на моменти, а пък в други моменти все едно го няма. 

Детектора има опцията да показва точната честота на засеченият сигнал. За съжаление е както при Cobra RAD 450 липсва последната цифра.

Примерно 24.125 ако е сигнала вие виждате само първите 4 цифри в случая 24.12

Но реалният е проблем не е това, че не виждате последната цифра, а че показанията са тотално грешни.

Кордона работи на честота 24.157 с много малки вариации нагоре или надолу, но определено не работи на честота 24.120 или 24.130. Прекалено е далече от самият Кордон. 

За да се уверя, че проблема е в детектора, а не в Кордона, пробвах с моят радар Bushnell който е измерван с доста детектори и честота си му е 24.116 на 100%. Sochi PRO го показва като 24.060 което пак е прекалено далеч от истинската честота. 

В заключение този измервател на честотата е напълно безполезен. Проблема може и да е точно в тази бройка разбира се на Сочито, но аз лично се съмнявам.

Препоръчителни настройки:

  • Режим: Трасса или Город 1
  • Чувствителност Трасса – 1 или 2
  • Х – Включено
  • К – Включено
  • Стрелка – Изключено
  • Стрелка М – Изключено
  • Робот – Изключено
  • Лазер – Включено
  • GPS – Включено
  • АвтоВьiкЗвук – 30км/ч или 40км/ч

Видео настройки:

Заключение:

Детектора не е за изхвърляне и отписване, но определено не е това което трябва да бъде. Все пак се води версия PRO и трябва да дава повече предимство пред Sochi Z, но тук в случая виждаме как не винаги по-скъпото върши работа. Заложете на сигурното и тестваното в случая Sochi Z ако сте решили да се сдобиете с PRO. 

Ако вече притежавате PRO варианта можете да си го използвате с недостатъците които има и пак да Ви върши работа.

Руснаците ме убеждаваха как бил по-добър от Sochi Z. В Русия може и така да е, но не и за България. 

За София и Кордоните в 95% ще Ви спаси. Използвайте го в режим Трасса или Город 1. С това мисля, че казах най-важните неща за SilverStone F1 Sochi PRO.

 

Видео Ревю:

 

 

 

Искаш да споделиш ?

Напишете коментар