Радар ДетекториРевюта

Радар детектор Whistler CR90 – Ревю и впечатления

Здравейте, днес ще поговорим за Whistler модел CR90.

Детектора ми беше даден от мой приятел за тест и ревю.

Този модел е направен предимно за пазара в USA. Не е европейска версия както Whistler PRO-93GXi и 468GXi

В началото си казах, очаквам да бъде като PRO-то и 468 модела, но се оказа съвсем друга бира.

Очаквах доста фалшиви на К банда, понеже на европейските версии когато изключиш FDSR филтъра и стават доста шумни в града, но при CR90 FDSR филтър няма, а само TFSR който имат и европейските версии.

Външно детектора прилича на европейските си братя, нищо различно. В кутията има кабел за захранване, вендузи за стъклото и кабел за свързване към компютъра.

За жалост липсва една полезна екстра – Low Speed Muting. Когато се движите под определна скорост детектора да не ви известява звуково за прихванат сигнал. За града си е почти задължително всеки детектор с GPS чип да я поддържа тази опция.

Но пък поддържа друго – Speed Selectable Filter – При шофиране под определена скорост пуска филтъра за фалшиви сигнали на максимум.

Започваме по същество 🙂

Детектора е с този фърмуер:

Сериеният номер завършва на R, понеже има и завършващи на !

Направих едни бързи настройки и го сложих на стъклото.

В първият момент след 15 мин каране из София помислих, че нещо детектора е дефектен. Беше много тих. Очудващо тих. Казах си, това не може да бъде истина и отидох срещу врата на бензиностанция или магазин. Тогава му чух гласа за първи път. Скалата не беше напълнена до край дори почти пред вратата с радарния сигнал.

Казах си, явно филтъра му е доста агресивен както на европейските версии и затова е доста тих. Продължих да карам следващите дни с него и не можех да повярвам колко е тих този детектор. Преди да повярвам, че самият филтър е доста добър реших да изключа TFSR филтъра и да видя дали има разлика.

Щом го изключих веднага се усети разликата. Детектора стана доста по-шумен и се обаждаше доста често, да не кажа почти постоянно. Включих отново филтъра и продължих тестовете. Имаше места където детектора се обажда фалшиво, но за да се случи това, трябваше източника на този сигнал да е право срещу мен и скалата на сигнала варираше в порядъка на 1 до 2. Нищо фрапиращо и почти веднага спираше ако е по време на движение.

В ръцете си държах нещо което не можех да повярвам, че съществува – детектор с уникален филтър на фалшивите сигнали. 

Все пак не бързах да се радвам прекалено преди да срещна истински радари и да видя как ще се справи.

При бърз тест с лазерния симулатор ми показа, че на теория трябва да засича лазерната тринога ARH CAM-S1. Интересно беше, че дори на 1 метър от детектора като пусках сигнал към него със симулатора и детектора реагираше мигновенно. На теория лазерния сензор би трябвало да бъде доста чувствителен.

Както знаете, борбата с лазерната тринога е почти безполезна само с детектор, но поне ѝ познаваше сигнала. Както се казва, по-добре да свири късно отколкото никога, въпреки, че когато свири, вече ви е премерена скоростта в 95% от случаите.

До тук теста на детектора вървеше доста добре.

Срещу TFR1-M на Х банд:

Детекцията е от прилично разстояние. Може и повече, но в този момент полицаят пусна радара и за щастие не го изгаси за да се види как се пълни скалата при приближаване към източника на сигнала.

На втория клип Вектрата пусна радара в движение. Мисля, че го забрави включен, понеже тези радари не могат да снимат в движение. Измерената скорост няма да отговаря на истината, пък и до сега няма нито един сниман в движение.

Към Х банда, нямам забележки. Може да се разчита за прилична детекция.

Срещу ARH CAM-S1:

Въпреки, че когато тествах с тестера, лазерният сензор изглеждаше много чувствителен, в реална ситуация положението не е най-доброто. В дясната лента има детекция, но прекалено късна. В лявата лента изобщо липсва детекция. В заключение не съм очаквал чудеса, но поне, че Ви снимат в някой от случайте ще бъдете известени. Все пак свири, макар и късно. Примерно Cobra RAD 450 изобщо не разчита сигнала и мълчи при всички ситуации.

Срещу Cordon-M:

Нормално засичане на Кордона с достатъчно време за реакция. Скалата се напълни нормално при приближаване и най-важното, Кордона не беше филтриран от филтъра за фалшиви сигнали както се случва при европейските версии.

На вторият клип, детектора е забил (заспал) или както искате можете да го наречете. Това което се случва е доста притеснително. В началото преди да стигна до Кордона, има знак за скорост на К банд. Мен започна да ми пищи на Х банд, което е доста странно. При преминаването покрай Кордона продължи да свири на Х банд. За съжаление нямам клип на тази ситуация.

След това изключих Х банда и преминах покрай Кордона. Пълна тишина ! 

Рестартирах детектора и след това нещата се наредиха. А преди да стигна до фалшивият сигнал от знака за скорост, нищо не бях пипал по детектора. Просто го включих в захранването и това беше.

Тук детектора леко ме изгуби, понеже ако има склонност към заспиване (забиване), то не може да му се разчита на 100%.

В крайна сметка когато работи нормално, забележки към Кордона нямам. Нормална детекция с време за реакция.

Тест за бързодействие (Instant On):

Детектора при пуснат филтър за фалшиви сигнали сработва за около 1 секунда. Напълно нормално време за реакция. При изключен филтър, реагира под 1 секунда, но в такъв режим има доста фалшиви сигнали и не става за всекидневна употреба.

Този тест премина с перфектна оценка от моя страна.

При опит да приспя (забия) детектора, сменях радарите от Х на К и не можах да го докарам до ситуацията с Кордона. Дали е било само 1 път или се случва често, за момента не мога да потвърдя. 

Направих пряко сравнение срещу Cobra RAD 450, който за мен е еталона за филтър за фалшивите сигнали и определено Whistler-а се представи една идея по-добре от Cobra-та.

Препоръчителни настройки:

  • Tone 3
  • TEST – OFF
  • X Band – ON
  • K Band – ON
  • Ka Band – OFF
  • Laser – LSID
  • Laser Area 1 – ON
  • Laser Area 2 – ON
  • Laser Area 3 – ON
  • SWS – OFF
  • Voice – ON
  • POP – OFF
  • Battery Saver – OFF
  • X/K Filter – Filter 1
  • Alert Periscopes – BLINKING
  • TFSR – ON – Задължително ON. Това е филтъра за фалшиви сигнали.
  • GPS Mode – ON
  • Compass – OFF
  • Compass Voice / Voice – OFF
  • Unit of Measure / SPD MPH – Metric
  • Speed Warning / O-SPD – 0
  • Auto Quiet Speed / AQSPD – 0 – може и да го смените по ваш избор. Задейства тихият режим след няколко секунди при засичане на сигнал да намали силата на звука. За препоръчване е да го включите постоянно да е включен, не само под зададени километри. По този начин ще направите максимален комфорт в купето на автомобила.
  • Auto Filter Speed / AFSPD – 0 – може и да го смените по ваш избор. Под зададените километри вместо 0, детектора ще включва максимален филтър. Аз лично намирам, че и без максимален филтър детектора си е достатъчно тих.
  • Alarm Radius – 400. Няма значение на колко ще го сложите, база данни за България няма.

С това теста на този детектор приключи. В заключение ще кажа, че модела е много сполучлив и е перфектен избор за България. Това важи за този фърмуер, тази бройка и сериен номер завършващ на R. С друг фърмуер или бройка която не завършва на R не мога да потвърдя същото представяне. Може би доброто му представяне се дължи на това, че е направен да гледа предимно напред и страничните сигнали не стигат до него. Нож с 2 остриета е. Но за България, определено си струва за момента. Детекция в гръб срещу Кордон и с висок клас детектор не е надеждна. С Астра на Х банд няма да има проблем в гръб. Лично е изпробвано от мен и можете да видите в горният клип в който карам зад Вектрата. 

Плюсове и минуси:

+ Отличен филтър за фалшиви сигнали
+ Засича сигнала на ARH CAM-S1
+ Филтъра за фалшиви сигнали не филтрира Кордона
+ Сравнително евтин модел

Минуси:
– Склонност към забиване ( заспиване )
– USA модел който се открива трудно в Европа
– Липса на честотата на дисплея
– Колонката леко грачи ( може и да е само на тази бройка проблема )
– Няма GPS база данни за Европа
– Няма функция да не свири под зададени километри както европейският вариант
– Чести фалшиви сработвания на Laser. От коли и от рамките по пътищата.
– От време на време вместо К банд показва Х примерно..

P.S. Детектора е вече закупен от мен и при нова информация темата ще бъде редактирана. 😀 

Можете да метнете едно око и на тази тема:

Избор на радар детектор – 2021г

Последна редакция: 03.01.2022

Искаш да споделиш ?

Напишете коментар