АвтоСвятРадар ДетекториРевюта

Радар детектор Whistler PRO93-GXi – Ревю и впечатления

Здравейте, започвам едно ревю на радар детектор Whistler PRO93-GXi.

Детектора е от класа на Whistler 468GXi с добавени някои екстри. Едната от тях е добавения глас с който детектора освен звуков, издава и гласови сигнали. До някъде приятна екстра. Другите екстри които притежава не са много полезни, а по-скоро добавки да не е много постен детектора и да може да струва повече пари от модела 468GXi.

Започваме с цената на детекотра – от 490лв до 600лв. 

За мен лично това е доста висока цена, за това което предлага детектора.

След кратко каране с детектора из София веднага забелязах няколко неща.

Детектора притежава 2 основни филтъра наречени:

FDSR (Field Disturbance Sensor Rejection) – филтър за дистроници и подобни на по-новите коли. 

TFSR (Traffic Flow Sensor Rejection) – филтър за сензори по пътищата.

При пуснати 2 филтъра детектора е постоянно в режим на FDSRДетектора става много тих, но всичко живо е филтрирано, което не е добре.

Вече имаме данни, как FDSR филтрира новата руска тринога Cordon-M

АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО е това което прави този филтър. След проучване в Интернет на този филтър, срещнах и доста мнения в които хора споделят, че филтъра е филтрирал полицейски радари в реални условия. С две думи просто е много агресивен.

След кратък тест с пуснат филтър, директно го изключих и оставих единствено TSFR филтъра включен.

До тук добре, но се оказа, че по този начин детектора става доста шумен в К банда. Очаквах нещо такова, но не чак толкова шумен.

Единствения шанс за леко подобрение остава, че от менюто можете да засилите X/K филтъра. Има 4 опции за засилване.

Лично аз не бих пипал този филтър, понеже при теста с Кордон камерата, резултата беше добър, но при засилване на филтрите ще падне разстоянието, с колко не мога да гарантирам. Също така ще намалите и чувствителността на Х банда, което също не е добър избор.

Общо взето не можах да намеря златната среда с този детектор. Пробвах на Highway ( Магистрален ) режим, понеже City режима при детекция на слаб сигнал издава 2 кратки звукови сигнала и ако сигнала се увеличи още 2 кратки сигнала издава.

Абсолютно не е препоръчително да използвате City1 и City2 режимите. При City1 се намаля чувствителността на Х банда, а при City2 напълно спира да засича Х банда.

Остава ви възможността за Highway или City режима.

Продължаваме натам с още едно нещо което ми направи впечатление. Детектора притежава два режима при засичане на сигнал как да реагира. Дали да пълни скалата на сигнала по-плавно или по-бързо.

Пробвах „по-плавното“ и не съм очарован. Стигам почти източника на сигнала и скалата си варира между 5-6 при наличие на максимално 9. В режим „по-бързо“ нещата са по-добре. В нормалният режим реагира точно както Cobra RAD 450. Леко леко пълни и вече почти пред източника напълва скалата. Там максималното е 5.

Детектора притежава и една полезна, да не казвам задължителна екстра за съвремен детектор – под зададени километри само издава свелинна идникация, но не и звукова. Много полезна екстра.

Също така има и 2 сини диода отгоре на детектора, които мигат при засичане на сигнал. През деня привлича добре вниманието Ви, но през нощта идват силни тези диоди и малко дразнят по време на шофиране.

Друго което е много недоизмислено е липсата да се спрат сигналите за стационарни камери, камери за червени светофари и трафик камери. Ако в базата данни бяха въведени само стационарните камери няма и нужда се спират, но в София много често ме предупреждава за всякакви камери по светофарите което идва малко досадно. След като не открих възможност за спиране, писах на прозводителя Whistler и ми изпрати специален празен файл който се качва на детектора, за да спрат тези постоянни известия. Винаги когато искате можете да си свалите последните официални база от данни от техния сайт.

Линк към празният файл:

https://drive.google.com/file/d/1IEVaXZrORCb5LEgjqSQbS_KJdQ0fuQlh/view?fbclid=IwAR1REs7_g2Cajg09GLFc_ZMpuwLbd53dHQGDN7yzyJU9zti1syAlAYTrG_s

Този файл е за модела PRO-93GXi, но става и за моделите 468GXi и 78GXi, понеже от официалният сайт за ъпдейт на стационарните камери, дават един файл за тези три модела.

Да продължим с лазерната тринога ARH CAM-S1:

При тестовете детектора беше върху таблото поставен, но гледах да е насочен хубаво напред и максимално пред стъклото.

Клип с ARH CAM-S1

Както виждате на клипа, се оказа, че когато детектора е върху таблото, а не на вендузките по-високо на стъклото, липсва каквато и да е детекция. 

Принципно винаги съм казвал, че шанса за спасение с детектор срещу лазерната тринога е минимален, но точно на последния рън се вижда на клипа как улавя отражение или не, не мога да преценя със сигурност, но много по-рано преди да влезете в нейния обсег. След това на клипа по-късно се вижда, че детектора реагира когато вече сте в нейния обсег и шанс за спасение няма. Оставам със смесени чувства за лазерната тринога. Това как улови сигнал много преди нея, в случая е полезно, но след това свири доста късно.

Не съм и очаквал по-различни резултати срещу ARH CAM-S1. Но, да принципно детектора я засича, макар и късно. Както се казва, по-добре уведомен, отколкото изобщо не.

Продължавам натам с руската тринога Cordon-M:

Видео:

При направени 2 теста, резултатите са почти идентични откъм разстояние, но прекалено различни откъм пълнене на скалата. Това са със скалата е нещо което говорихме малко по-нагоре. При теста е избрана опцията за „по-плавно“ пълнене. Защо се получи тази разлика в скалата, не мога да ви дам логичен отговор. Евентуално може да е разликата от различните ленти. Затова пак ви казвам, използвайте „по-бързо“ пълнене на скалата, защото от първия опит виждате едно мудно пълнене и ще си помислите, че е фалшив сигнал и няма да обърнете внимание.

Иначе да, хваща руския Кордон с достатъчно време за реакция, но при изключен FDSR филтър, иначе го филтрира, минавате и сте снимани.

Време е за старата школа TFR1-M система на Х банд в цивилно Пежо.

Има време за реакция, но както при почти всички Астри и цивилки с тези системи, не ги държат включени и си стрелят който си харесат. В случая разчитате на това да стрелят по някой преди вас и да прихванете сигнала. За щастие Х банда се лови от доста разстояние дори и с по-евтини и стари детектори.

Клип срещу знак за скорост:

Като се вижда на този клип, силата на скалата при режим „по-плавно“ е много нестабилна и чак когато сте пред самия знак се усилва скалата.

Клип с възможните настройки на Whistler PRO-93GXi:

Клип защо да оставиме всички лазерни бандове включени:

Ъпдейт на база данни и софтуер:

Решение на проблема с ъпдейта на фирмуъера:

Възможните опции в менюто на PRO-93GXi

S1: Power – Това е ако имате захнранващ кабел с бутони. Ако нямате, не играе никаква роля тази опция.

S2: Quiet – Това е ако имате захнранващ кабел с бутони. Ако нямате, не играе никаква роля тази опция.

TONE – 3 различни типа на тонове за известяване.

Test – ON/OFF – Дали детектора да прави тест при всяко включване. Ще изрежда тоновете при различните бандове.

Х Band – ON/OFF – Включване или изключване на Х банд.

K Band – ON/OFF – Включване или изключване на К Банд.

Ka Band – ON/OFF – Включване или изключване на Ка банда

Laser – Norm/OFF/LSID – При Norm ще изписва просто LASER на дисплея. При LSID ще показва херцовете на засечения сигнал и при OFF няма да засича лазерни сигнали детектора

Laser Area 1 – .02-.09 Y – Можете да променяте обхвата на лазерните честоти, но понеже не сме сигурни на лазерната тринога точните настройки, го оставете така на Y и нищо не променяйте по цифрите. Ако задържите едновременно бутоните Dark и Quiet ще спрете този обхват и вместо Y ще излезе N след цифрите.

Laser Area 2 – 1.1-2.0 Y – Можете да променяте обхвата на лазерните честоти, но понеже не сме сигурни на лазерната тринога точните настройки, го оставете така на Y и нищо не променяйте по цифрите. Ако задържите едновременно бутоните Dark и Quiet ще спрете този обхват и вместо Y ще излезе N след цифрите.

Laser Area 3 – 2.0-3.0 Y – Можете да променяте обхвата на лазерните честоти, но понеже не сме сигурни на лазерната тринога точните настройки, го оставете така на Y и нищо не променяйте по цифрите. Ако задържите едновременно бутоните Dark и Quiet ще спрете този обхват и вместо Y ще излезе N след цифрите.

Laser Area 4 – 3.0-4.0 Y – Можете да променяте обхвата на лазерните честоти, но понеже не сме сигурни на лазерната тринога точните настройки, го оставете така на Y и нищо не променяйте по цифрите. Ако задържите едновременно бутоните Dark и Quiet ще спрете този обхват и вместо Y ще излезе N след цифрите.

TRAFFIPATROL XR – LSR XR Y – Дали да засича Traffipatrol XR.

VG-2 – ON/OFF – Това е за детектор за радар детектор.

Voice – ON/OFF – Дали детектора да говори или не.

POP – ON/OFF – Детекция на POP сигнали.

Battery Saver – B SVR OFF – Дали детектора да гасне след време сам когато колата не се кара.

X/K Filter – X/K FLTR1 – FLTR0, FLTR1, FLTR2, FLTR3 избор колко силен да бъде филтъра на Х и К банда.

Ka Filter – Ka FLTR1 – FLTR0, FLTR1, FLTR2, FLTR3 избор колко силен да бъде филтъра на Ka банда

Alert Periscopes – LED BLNK – ON/OFF Blinking – Включен/Иключен или да мига синята лампичка върху детектора

Signal Strenght – RMP STD – Standard или Fast – Това е колко бързо да пълни скалата. По-плавно или по-бързо за което писах по-горе.

TFSR – ON/OFF – Включен или изключен TFSR филтър

FDSR – ON/OFF/No Audio – Включен или изключен FDSR филтър. При натискане заедно на бутоните Dark и Quiet филтъра ще бъде включен, но няма да издава звуков сигнал когато даден сигнал е филтриран.

GPS Mode – GPS Y – ON/OFF – Включване или изключване на GPS приемника в детектора.

Local time – GMT – Настройване на часовият пояс

Daylight Saving – DST N – Включване или изключване на лятно часово време

Clock – Clock Y – ON/OFF – Когато е включено ще показва часовника на дисплея.

Auto Dim – ADIM:ON – ON/OFF – Автоматично ще намаля яркостта на дисплея според околната светлина

Compass Mode – COMPAS Y – ON/OFF – Включване или изключване на компаса

Heading Voice – VOICE N – ON/OFF – Когато сменяте посоката ще изговаря новата посока по която сте тръгнали.

Speed Warning – AOSPD 0 – Ще ви известява когато минете над зададените километри в час.

Speed Volume – SPD-V N – ON/OFF – Силата на звука на детектора ще се определя според скоростта Ви.

Auto Quiet Speed – AQSPD 0 – Под зададената скорост ще се включва автоматично режима за намаляне на силата на звука след няколко секунди.

Speed Mute – SPD-M 0 – Под зададената скорост детектора ще заглушава звуковите сигнали и ще показва само визуалоно на дисплея.

Max Speed – HSPD 0 – Показва максималната ви скорост. Натиснете едновременно Dark и Quiet бутоните за да изтриете записа.

Trip Mileage – ODO 0 – Показва изминатите километри. Натиснете едновременно Dark и Quiet бутоните за да изтриете записа.

Trip Time – ET 0:0 – Показва изминалото време на шофиране. Натиснете едновременно Dark и Quiet бутоните за да изтриете записа.

Alarm Radius – RAD800 – От какво разстояние да Ви предупреждава за камери за скорост и други камери. Когато задържите бутоните Dark и Quiet променяте радиуса за предупреждение. Когато виждате стрелката означава, че ще ви предупреждава само когато приближавате към дадената камера, а когато виждате О означава, че в радиус около вас на зададените метри ще получавате сигнали.

Delete Radius – D-RAD 800 – Избирате в какъв радиус около вас да изтриете предупрежденията. При натискане заедно на бутоните Dark и Quiet потвърждавате и изтривате избраните метри.

Delete Waypoints – ALL DEL – При натискане заедно на бутоните Dark и Quiet изтривате всички ръчно зададени предупреждения.

Това са възможните опции във вашият детектор.

Ако искате след засичане на даден сигнал след няколко секунди да се намали силата на звуковата индикация, когато детектора не прихваща никакъв сигнал натиснете бутона QUIET и на дисплея ще видите една малка буквичка A.

Препоръчителните ми лични настройки:

  • Highway
  • Auto Quiet 
  • Tone 3
  • TEST OFF
  • X ON
  • K ON
  • Ka OFF
  • LSID YES
  • .02-.09 Y
  • 1.1-2.0 Y
  • 2.0-3.0 Y
  • 3.0-4.0 Y
  • LSR XR Y
  • VG-2 OFF
  • VOICE ON
  • POP ON
  • B SVR OFF
  • XK FLTR 0 или FLTR 1
  • Ka FLTR 0
  • LED BLNK 
  • RMP FST
  • TFSR ON
  • FDSR OFF
  • GPS Y
  • GMT 2
  • DST N
  • CLOCK Y
  • ADIM:OFF
  • COMPAS N
  • VOICE N
  • AOSPD 0
  • SPD-V N
  • AQSPD 0
  • SPD-M 30 или 40
  • HSPD 0
  • ODO 0
  • ET 0: 0
  • RAD 600
  • D-RAD 800

Ето така можете да върнете детекора към фабричните му настройки:

  1. Извадете кабела на захранването на детектора
  2. Натиснете POWER и QUIET бутоните заедно и ги дръжте така
  3. Включете захранването докато продължавате да държите горните 2 бутона натиснати
  4. Изчкайте да чуете 2 бипкания на детектора
  5. Пуснете POWER и QUIET бутоните
  6. Детектора вече е с фабричните си настройки и можете да го настройте пак.

 

Дойде време да напиша плюсовете и минусите на детектора:

+ GPS с опция за заглушаване на звуковата индикация под определена скорост

+ Засича лазерната тринога ARH CAM-S1

+ Засича руската камера Cordon-M

+ Различни филтри на различните бандове

+ Перископ със светлинна индикация

+ Автоматично затъмняване на дисплея според силата на светлината

+ Гласова индикация на засечения банд

И сега малко минуси:

– Много агресивен филтър за фалшивите сигнали, филтриращ даже истински радари

– Без пуснат филтър FDSR има много фалшиви сигнали на К банда

– Липсва възможност за запаметяване на фалшиви сигнали

– Няма точната честота на банда на дисплея

– Диода вечер идва малко силен когато уловите сигнал и почне да мига

– Сложно меню

– Натъпкан с безполезни екстри

 

Общо взето, до този извод стигнах след моето ползване на Whistler PRO-93GXi. Определено не си струва цената за която се продава. Ако искате да заложите на Whistler, по-добре вземете модела 468GXi. И той притежава функция да не издава звуков сигнал под дадени километри, единственото нещо което му липсва е гласовата индикация от нещата които Ви трябват в PRO-93GXi. Също така има и предупрежденията за стационарните камери.

Моето виждане е, че в стрежема си да направят прекалено тихи новите Whistler модели, са попрекалили откъм силата на филтрите си. Наслагали са куп безполезни екстри като Компас, звукова индикация за посоката на движение и всякакви такива глупости, но не са си оптимизирали софтуерите и филтрите.

Личното ми мнение е да избягвате модела PRO-93GXi, а ако все пак искате да заложите на Whistler, вземете 468GXi като по-евтин вариант.

Последна актуализация: 14.04.2021

 

Искаш да споделиш ?

13 thoughts on “Радар детектор Whistler PRO93-GXi – Ревю и впечатления

  • Здравейте! Поздравления за детайлните ревюта, които правите! Внимателно изчетох това ревю, както това на Cobra RAD 450 и не мога да взема категорично решение. Струва ли си да дам по-висока сума за Whistler-a или да заложа на Cobra-та?
    Поздрави!

    Отговор
    • Ако говориш за PRO-93GXi, няма смисъл да даваш толкова пари. Ако държиш на Whistler по-добре 468GXi, имам човек ги продава на 260лв чисто нови с 2 години гаранция. Плюса пред RAD 450 e GPS чипа, но пък на Whistler-ите филтъра е много агресивен и филтрира всичко живо. С изключен филтър пък има много фалшиви. RAD 450 няма GPS, но пък филтъра е по-добър. Единствения минус за мен лично е липсата на GPS и малко мудното пълнене на скалата и че не реагира на лазерната тринога. Иначе не е лош детектор. Ако искаш нещо което да върши работа заложи на Escort 9500ix или Escort Max 2. За момента това са добри варианти за България. Не засичат лазерната тринога, но пък от радарната част и откъм нужните екстри са добре. Единственото което няма 9500ix е, че не може да се зададат под определени километри да не издава звукос сигнал.
      Успех в избора 🙂

      Отговор
  • Имаш ли планове да направиш ревю на Neoline X-Cop 9100?

    Отговор
    • Ако някой предостави за тест ще го пробвам. Принципно не съм фен на 2в1 системи, но за пробата бих го пробвал.

      Отговор
  • Използвам Whistler XTR-690SE от 8 години с вкючени X-band и Ka- band. X- band го засича от доста голямо разстояние и не съм имал никакви проблеми с него. ARH CAM-S1 засече само 1 път досега, от около 20м, но триногата бе вдигната доста високо и под ъгъл спрямо пътя. До преди 2 месеца карах с изключен К-band, тъй като разчитам на GPS за стационарните камери. За последната година имам изминати над 10000 км между различни градове в страната и при разминаване/ настигане на камиони, предимно от марките Ford, Volvo и Renault радардетектора реагира на Х и К band, вероятно заради FDSR/TFSR системите. Наскоро имах интересна среща с ARH CAM-S1, поставена на мост, над пътя по който се движех и Whistler-а не реагира, макар да бе насочена към мен и в един момент неминуемо би следвало да съм пресякъл пътя на лъча. Та от около 3 седмици се интересувам с какво да заменя Whistler XTR-690SE.

    Отговор
    • Някой да има впечатления от Cobra DualPro 360?

      Отговор
  • Мога да предоставя за тест Neoline 8700s

    Отговор
    • Здравейте, ако желаете да предоставите за тест Neoline 8700s можете да се свържете с мен да се доуточним. Можете по имейл ntuning@gmail.com или по ФБ.

      Отговор
      • Здравейте, съвсем скоро открих настрпйка на FDSR филтър- като се задържат бутоните Quiet и Dark и филтъра се променя от FDSR на FDSr. Някой има ли идея дали не става „по-малко агресивен“?

        Отговор
        • При FDSr режима е като при FDSR, но без звук при филтриране. Ето това пише в упътването:
          FDSr = FDSR, no Audio
          Няма как да се направи да е по-малко агресивен. Пробвайте с FDSR – OFF и TFSR – ON. Друго решение няма.

          Отговор
          • Така карам, но много често се включва LSR детекция покрай охранителни камери и дразни. Мисля да спра като цяло LSR сканирането, така и така онези ниските триноги нито веднъж не ми ги е засякло. А местих радара по всички части на предното стъкло и пак нищо.

  • И всички LSR опции ли трябва да са активни- LSR 1/2/3/4/C/Xr? Някой знае ли ня коя са охранителните камери?

    Отговор
    • Принципно C и Xr можеш да ги спреш, но за другите не е препоръчително, понеже пулсовете на триногата варират в различни диапазони.
      При модела 468GXi реагира на сегменти 3 и 4 само с тестера. Оставях само по 1 включен от всички сегменти и само на 3 и 4 почна да свири. Можеш да пробваш този вариант, НО ИМА ШАНС ДА Я ПРОПУСНЕ НЯКОЙ ПЪТ. Ела във форума и може и други колеги да дадат мнение по въпроса. https://RDFBG.eu

      Отговор

Напишете коментар