АвтоСвятРадар ДетекториРевюта

Радар детектор Stelth RG79HT – Ревю и впечатления

Здравейте, започвам едно ревю на българският радар детектор Stelth RG79HT.

До сега не бях тествал детектор на тази марка и ми беше интересно какво е положението при него, поради факта, че е уж направен специално за българските условия.

На пръв поглед детектора е доста малък и компактен. Личи си донякъде евтината сглобка и качеството на материалите, но поне е компактен. Кабела за запалката е най-обикновен и не притежава нито диод нито копче за mute (заглушаване).

Така след като ми го дадоха, разбрах, че има обновен софтуер с актуалиазация специално за руската камера Cordon-M която скоро навлезе в България.

След проведен разговор с управителя на фирмата Костадин, ( който се оказа много труден човек за комуникиране и отгоре на всичко надменен ) се разбрахме да отида до офиса да актуализира детектора, понеже към днешна дата 14.01.2021г все още не е обновен детектора официално. През приложението за обновяване ( за което ще напиша малко по-надолу ) няма актуализация и за момента единствения начин е на място в офиса.

Отидох, актуализирах го и си тръгнах. След лек спор с Костадин така и не можахме да проведем смислен диалог, той просто не желаеше и отгоре на всичко си позволяваше да обижда. Все пак няма да падна на неговото ниско ниво и аз да го обиждам, просто ви казвам да избягвате комуникацията с него, особено ако сте малко по-запознати с материята за детекторите.

По негови думи ми каза 500м засичане на Кородна, филтрация на дистрониците на новите коли и по-добър филтър.

Нека тестовете да започнат след неговите обещания 😀

Сложих детектора на стъклото и започнах да карам из София.

Започнаха да го мъчат сензорите за вратите на К банда. За тях ми беше ясно, че няма да има решение. Почти всички детектори страдат от тези врати. Решението там е ръчно да добавите този сигнал към фалшивите и при последващи преминавания, няма да издава звуков сигнал.

За щастие, Stelth RG79HT притежава функцията за запаметяване на фалшивите като се задържи средния бутон DIM за около 2-3 секунди, по време на фалшив сигнал. Задържането вместо 2 пъти да натиснете примерно бутона DIM за мен е по-лош вариант, но явно така са преценили от Stelth. Поради трудната комуникация с Костадин, нямаше как да го питам в какъв диапазон нагоре и надолу в честотата запаметява фалшивия сигнал. Винаги при запаметяване на фалшив сигнал има примерно +-20MHz в които детектора ще остане тих в тази честотата. Причината е, че поради метеорологичните условия честотата на даден радар винаги може да се променя в малки граници. Принципно това може да ви изиграе лоша шега ако сте запаметили даден фалшив сигнал на дадено място и след това монтират Кордона там. Ако сигнала на Кордона и фалшивият са в прекалено близост има риск детектора да не ви извести и да го сметне за фалшив.

Другото което е голям плюс е възможността на детектора да му се зададе под определена скорост, само да изписва хванатия банд без да издава звуков сигнал. Много удобна и приятна екстра, която е направо задължителна за градски условия. Вместо да ви свири докато сте в задръстване или карате бавно, детектора става много тих.

Направих директна съпоставка с Cobra RAD 450 за филтъра за фалшиви сигнали. Положението със Стелта е малко по-зле откъм филтриране на фалшивите. На места Кобрата мълчи, а Стелта се обажда на К банда. Много важно е да знаете, че два детектора не трябва да се използват по едно и също време. Направил съм го само за сверка на филтрите, но не става за каране постоянно така. Двата детектора си пречат и им се намаля чувствителността. Това го запомнете.

За Х банда нещата са добре със стелта. Почти нулеви фалшиви сигнали, скалата на силата на сигнала е добре, хубаво я пълни нагоре и привлича внимание.

Ето представяне на Х банда в реални условия. Полицаите и в двата случая не държат постоянно включен радара, затова сигнала спира:

И още един клип с цивилно Пежо:

И в двата случая трябва да се внимава, че виждате как пускат радарите от време на време, когато само им хареса някой. Свирне ли Х банд – ВНИМАНИЕ ! Освен на местата където знаете, че винаги има фалшив на Х банд. Рядкост са, но ги има.

Добре е разстояните на Х със Stelth RG79HT, има време за реакция.

Продължаваме с лазерната тринога ARH CAM-S1. 

Клип с нея в перфектни условия:

В този случай при перфектна видимост към триногата, детектора свири когато вече сте в нейният обсег и ви измерва скоростта ! 

Принципно шанс за спасение с радар детектор при лазерените триноги е минимален. Шанса ви е да уловите, някое отражение на лъча, но в повечето случай, това не се случва. Единствения детектор който се е доказал с много чувствителен лазерен сензор това е Valentine 1.

Ако искате спасение от лазерните триноги, използвайте приложението Waze на телефона или вижте тук.

Следва руската тринога Cordon-M излъчваща в К банда.

От клипа се вижда, че добре реагира в тази ситуация. В този случай няма как да има по-добра детекция, просто идвам от високо и в момента в който се показвам започва да реагира.

Силата на сигнала е добре, детектора улавя добре триногата.

Детекция в гръб на триногата на същото място:

Когато идвате в гръб на триногата реакцията е точно преди нея. След като я подминете още дълго време продължава да улавя отраженията на сигнала.

Мен лично ми хареса как хваща триногата отпред. Може би ако е в перфектна права линия, може и да се докарат още метри.

Дистрониците на новите коли наистина почти не го карат да пищи. Може и да се случи на някоя марка и модел, но за времето което го използвах при мен беше тих. 

Общо взето като представяне на детектора в реални условия това са резултатите.

Модела RG79HT притежава WiFi модул с който можете да го свържете с телефона. През телефона с тяхното специално приложение, можете да ъпдейтнете детектора с последните база данни и последният софтуер. Също така са се опитали да направят система в реално време да докладвате за полицай засечени с детектора и когато някой друг изполва същото приложение и премине ще бъде уведомен.

На теория – Пефектно

Изпълнение – Слабо

Полезност – НУЛЕВО ! 

Просто трябва да има прекалено много ползватели на приложението с детектор Стелт за да има актуална пътна карта. Ескорт радар детекторите от последните модели поддържат такова приложение и дори в Америка пак няма голяма полза от него. Просто няма достатъчно потребители.

В случая приложението Waze ще ви свърши 100% повече работа от това на Стелта или Ескорта.

Единственият плюс на WiFi модула остава за ъпдейт на детектора. Полезно измислено, но просто свързването на детектора с телефона е ПРЕКАЛЕНО трудно, дори за хора на ти с техниката.

Клип как да свържете Stelth RG79HT с телефона:

След ползване на детектора известно време оставам със смесени чувства. Харесват ми някой неща, но някой неща са много недоизмислени.

Най-големият минус за мен лично е липсата на точно засичаната честота. На Х банд това може да бъде пренебрегнато, но на К банда с толкова много фалшиви сигнали в градовете, просто за мен лично е огромен минус.

След като знаете честотата на Кордона, винаги можете да отсеете фалшивите сигнали от истинските просто като погледнете честотата на дисплея. Тук просто виждате К на дисплея и скала за силата.

На кратко плюсовете и минусите:

+ GPS с база от данни за стационарните камери

+ Задаване на километри под които детектора да не издава звуков сигнал

+ Възможност за ръчно добавяне на фалшив сигнал и при следващи преминавания да не издава звук на това място

+ Компактен размер на детектора

+ Функция да намаля силата на звука след няколко секунди при засичане на сигнал

+ Добра чувствителност и хубаво пълни скалата при засичане на сигнал

И сега минусите:

– Липса на точната честота на сигнала на дисплея

– Лоша сглобка с чувство за евтина пластмаса

– Колонката леко пръщи при говорена на детектора

– Прекалено висока цена

– Бутона за добавяне на фалшив сигнал DIM е неудобен

– Лошо обслужване в офиса при възникнал проблем или въпрос

 

Препоръчителни лични настройки за използване:

  • Магистрален режим
  • Х банд – Включен
  • Х Филтър – Включен
  • К банд – Включен
  • К Филтър – Включен
  • Ка банд – Изключен
  • Режим ограничение на скоростта – 30 или 40км/ч
  • GPS – Включен 

Другите настройки по ваше желание. 

Ако все пак имате прекалено фалшиви на К, можете да пробвате „Градски режим“ в който се намаля с 5db чувствителността на антената.

Видео с възможните настройки:

В заключение не ви препоръчвам този детектор, като първият фактор е високата цена. Вторият фактор е липсата на честотата и третият фактор лошото обслужване и отказа да се дава информация от производителя им.

При нова информация ще обновя темата.

Последно обновяване: 16.01.2021

Искаш да споделиш ?

6 thoughts on “Радар детектор Stelth RG79HT – Ревю и впечатления

  • Здравей,дали го пробва с модула който е допълнителен за лазерните камери

    Отговор
    • Здравейте, пробвах само детектора без допълнителния сензор. Голяма разлика няма да има дори и със сензора. Пак ще е късно когато свирне.

      Отговор
  • Здравейте, малко не съм съгласен относно триногата(лазерната)! Ползвам този детектор от година и половина с допълнителен датчик, монтиран в решетката дясно от регистрационния номер. За тази година и половина нямам пропуск. А за сравнение преди да го закупя, за 1 година 4 снимки, 3 с тринога една с Астра. Сега смених колата и новата била екранирана (стъкла и купе) и този детектор не върши работа. Работи само лазара, защото датчика е изнесен извън купето. За капак на всичко, дистроника на колата вкарва страшни шмущения в К банда и е невъзможно да се ползва. Тези дни ще имам развитие по въпроса и ще пиша допълнително!
    П.С. Прочетох почти всички теми, много полезен форум, ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

    Отговор
    • Николай

      Здравейте! Да споделя моите впечатления. Ползвам RG300.
      1. Съгласен съм със становището ти за обслужването. След закупуването му се оказа, че „богатата“ база данни за местоположението на пол.засади не е толкова богата. От Приселци до Шабла имаше неотбелязани 6-8 места където по традиция си чакат полицаите Свързах се с производителя с идеята да му предоставя необходимите данни за следващия ъбдейт. Мнооого тегав разговор…. Както и да е – пратих всичко което поиска – запалих колата и обходих всички места, които не бяха в базата данни, за да засега координатите, да видя има ли някакви знаци и т.н. В следващия ъбдейт бяха включени само 2-3 места. На запитването ми беше отговорено троснато, че не са добавени умишлено, т.к. се обезсмисляла функцията РАДАР…. Е ако радара подведе, GPS ще отърве положението. Но с НЕпълната база данни – има риск да отнесеш някоя снимка.
      2. Незнам RG79ht дали може да запаметява позиции, но RG300има тази възможност. Като минеш покрай засада или камера можеш да си запаметиш позицията и следващия път радара ще те предупреди.
      Това е от мен. В крайна сметка радар детектора е нещо, което най-бързо си избива парите.

      Отговор
      • Здравейте, има ли някой сред вас, който използва RG300?

        Отговор
    • Споделям мнеието, че външния сензор е много полезен, и аз нямам пропуск от 2 години. Относно екранираните стъкла длаи решихте проблема?

      Отговор

Напишете коментар