АвтоСвятНовини

В ход е доставка на 56 броя стационарно-преносими уреди за осъществяване на контрол на скоростта

Здравейте, наш потребител коментира под темата Полицейска апаратура за измерване на скорост в България – 2020г. за обявена поръчка за 56 броя стационарно-преносими уреди за измерване на скорост.

В тази тема ще разгледаме отблизо какви изисквания има към поръчката и какво ли да очакваме като модел на тези устройства след спечелване на търга.

Започваме с датата на публикуване на обществената поръчка : 26.04.2021 с краен срок 21.05.2021

Прогнозната стойност е BGN 2 566 666,67 ( без ДДС )

И така отваряме файла за Техническа спецификация и намираме следните интересни изисквания:

ТСКС – Техническо средство за контрол на скорост

Общи изисквания:

  • Техническо средство за контрол на скорост (ТСКС) – 56 бр.
  • ТСКС автоматично да разпознава най-малко 90% от символите регистрационни номера на всички преминали ППС, в минимум 3 пътни ленти.
  • ТСКС да извършва автоматично измерване на скорост, заснемане и разпознаване на символите в регистрационен номер на не по-малко от 90% от всички нарушения на скоростните режими, при променящи се светлинни условия във всяко време на денонощието, по всяко време на денонощието при неутежнени метеорологични условия, при скорост на преминаващите ППС до 300 км/ч. и на разстояние не по-малко от 140 метра
  • ТСКС да контролира и документира нарушения на скоростните режими на всички ППС минимум на 3 пътни ленти без физическа преграда между лентите, както и автоматично да разпознава регистрационните номера на всички ППС.
  • ТСКС да заснема нарушения с не по-малко от две вградени камери с независима настройка на оптично увеличение, фокус и експозиция с цел ефективно обхващане и разпознаване на нарушения в 3 пътни ленти в различни пътни ситуации. ТСКС автоматично избира и прикрепя към доказателствения материал снимката от камерата, която е извършила по-добро заснемане на нарушителя.
  • С цел избягване на възможностите за откриване на излъчване от ТСКС на далечно и средно разстояние и компрометиране на извършвания контрол, ТСКС следва да използва технология различна от масово използвания K-Band (24.125GHz).
  • ТСКС да разполага с вградена възможност за контрол на допълнителни нарушения на ЗДвП, като движение в аварийна лента, движение в автобусна лента и непозволено пресичане на разделителна линия между пътни платна.
    Освен снимки с нарушения, ТСКС да има възможност за заснемане на видеоклип при отчитане на изброените нарушения.
  • ТСКС да разполага с вграден многоточков чувствителен на допир дисплей с размер не по-малък от 7 инча, през който да се извършва първоначална настройка при стартиране на измерване и през който да се извършва контрол от оператор на процеса на документиране на нарушения.
    Дисплея да позволява извършване на справочна дейност по типове нарушения и проверка на качеството на заснетите изображения.
  • ТСКС Да извършва заснемане със вградена светкавица, работеща в инфрачервен спектър.
  • Непрекъсната автономна работа на ТСКС: не по-малко от 8 часа, със собствена акумулаторна батерия.
    ТСКС да бъде оборудван с кабели за включване към електрическата система на лек автомобил (запалка).

Изискване към оборудването:

  • Посочените технически характеристики на оборудването, следва да се считат за минимално задължителни. Участникът може да предложи същите или по-високи.
  • Цялото оборудване трябва да е ново, да не е използвано преди това, да е без фабрични и транспортни дефекти и да е в производствената листа на производителя в годината на подаване на офертата на участника и/или на предходната календарна година.

 

Изисквания към инсталация/монтаж. Конфигуриране и пускане в експлоатация:

  • Срокът за изпълнение на всички дейности по договора е до 180 календарни дни, считано от датата на сключването му, разделен както следва:
    – доставката на всичките 56 броя техническите средства за осъществяване на контрол на скоростта е 120 (сто и двадесет) календарни дни от датата на сключване на договора.
    – инсталацията, настройването, конфигурирането, тестването и пускането в действие на цялото оборудване и софтуер на техническите средства за осъществяване на контрол, както и разработването на софтуер за интегриране с автоматизирани информационни системи на МВР и предаване на данни за генериране на електронен фиш, и обучение на работещите с устройствата служители на МВР, е в срок 60 (шестдесет) календарни дни след срока на доставката на ТСКС.
    – мястото на инсталацията, настройването, конфигурирането, тестването и пускането в действие на цялото оборудване и софтуер на техническите средства за осъществяване на контрол, както и разработването на софтуер за интегриране с автоматизирани информационни системи на МВР и предаване на данни за генериране на електронен фиш, и обучение на работещите е устройствата служители на МВР е на място в СДВР/ОДМВР, съгласно посочения срок.

Какво важно разбрахме дотук:

Устройствата трябва да са с минимум 2 вградени камери.

Да не работят в K Band ( 24.125 GHz ).

Да имат минимум 7 инчов тъчскрийн дисплей.

Да има инфрачервена подсветка за снимане през нощта.

Да може да работи минимум 8 часа с едно зареждане на батерията.

Да може да се включва към запалката на автомобила.

Да може да снима нарушението на минимум 140 метра.

След като видяхме тези изисквания следва да обобщим какви камери няма да бъдат и какви ли ще са според тези изисквания:

Трипода Cordon-M отпада директно поради следните изисквания:

  • Работи на К Band
  • Няма дисплей
  • Снима от 70м
  • Има 1 камера само

Gatso камери:

  • Работят на K Band

Не става въпрос и за стационарни камери за средна скорост. Те са на съвсем друг принцип от изискваните уреди.

Възможни опции:

Лазерни (LIDAR) камери от типа на ARH CAM-S1 или Poliscan FM1

Ka Band – Multanova Tripod – Работи на Ka Band, но се съмнявам. До колкото видях, няма дисплей и затова според мен отпада. Също така е и с 1 камера. Има и други опции на Ка банда, но пак се съмнявам за тях.

Според изискването „С цел избягване на възможностите за откриване на излъчване от ТСКС на далечно и средно разстояние и компрометиране на извършвания контрол“ според мен радарен уред отпада. Остава само Laser(LIDAR) технологията като вариант.

Моето предположение е още камери ARH CAM-S1 или нещо от този тип.

Ще следя как ще се развие обществената поръчка и ще обновя темата при резултат.

Благодарности и на потребителя който ни информира в коментарите за обществените поръчки.

Линк към обществената поръчка:

https://app.eop.bg/today/113678

Обновяване 22.10.2021:

Договора е подписан на 30.09.2021 и беше качен днес на 22.10.2021.

Според него, новите 56бр. камери ще са ARH CAM-S1 

Последно обновяване: 22.10.2021

 

 

Искаш да споделиш ?

Напишете коментар