АвтоСвятНовини

Предлагат и в България хора с частни коли да снимат нарушители на пътя

Все повече страни от Европейския съюз разчитат на обикновените хора с частните си автомобили да снимат нарушители по пътищата срещу заплащане. Цивилните катаджии се наемат от специални фирми, които имат договори с Пътната полиция, като в някои държави автомобилите се осигуряват от полицията (без опознавателни знаци, разбира се), а в други са собственост на шофьорите.

В родния КАТ вече са постъпили предложения от няколко компании, които са готови да оборудват определен брой коли с камери, които да помагат на редовите пътни полицаи в бората с нарушителите по българските пътища. Ако европейската идея за частните катаджии бъде приета и в България, тя най-вероятно ще започне да действа от догодина. Фирмите ще оборудват за своя сметка частните автомобили с радари, но ще вземат определен процент от глобите, които са заснели. С парите ще плащат възнагражденията и на частните катаджии.

Властите във Франция например наемат все повече цивилни с частните си коли, които нямат нищо против да снимат с личните си автомобили нарушителите по пътищата и да пращат данните на Пътната полиция.

Френските медии разкриват, че частните шпиони вече се набират с по-обикновени автомобили като Dacia Sandero, за дд не предизвикват никакви подозрения сред останалите участници в движението.

Цивилните катаджии се появиха във Франция преди 5 години. Те се наемят от специални фирми, като заплащането е около 25 000 евро годишно плюс ваучери за храна. Работното време на частните пътни ченгета е около 5-6 часа на ден, като не е задължително колата да е в постоянно движение.

Някои модели, които преди са били използвани само от полицейски служители, сега са в ръцете на частни оператори. Във Франция такъв е случаят с два Volkswagen Golf VII, които шетат в област Лоара. Последното поколение Volkswagen Passat, Daciа Sandero и по-новият Ford Focus SW също фигурират в списъка на частните катаджии.

Автомобилите с радар могат да бъдат идентифицирани чрез камера, монтирана на таблото им, или чрез квадратен сензор, вграден в задното стъкло, елементи, които остават дискретни, когато се гледат отвън. Радарите на тези превозни средства работят автономно, те могат да записват по време на шофиране, но и когато са в покой. В момента във Франция има около 400 радарни коли, от които около половината са в ръцете на частните катаджии.

Източник: autonews.bg

Искаш да споделиш ?

Напишете коментар