Радар ДетекториРевюта

KIYO Ultimate AP + KIYO GPS U1 – Ревю и впечатления

Здравейте, днешното ревю ще бъде малко по-различно. Ще разгледаме Laser Jammer KIYO Ultimate AP заедно с детектор KIYO GPS U1.

 

Ще навлезнем подробно в това какво представлява устройството Kiyo Ultimate AP и как работи.

Унгарската компания Laser Technologies, която произвежда лазерни джамери ( лазерни заглушители) и радар детектори с марката KIYO се свърза с мен и поиска да представя техният продукт.

Както знаете или ако не знаете сега е момента да разберете, в България се използва унгарската тринога ARH CAM-S1. Тя работи на принципа на светлинен лъч, а не както другите уреди на радарен принцип. Засичането с детектор на ARH CAM-S1 в 99% от случаите винаги е късно, понеже лазерният лъч е с много малък диаметър и концентриран в предния номер на колата. Ако Ви свирне детектора в повечето случаи, вече триногата Ви мери скоростта.

Тук вече се намесва продукта който ще представя днес – KIYO Ultimate AP.

Това са малки сензори които се монтират ниско около номера на колата и при засичане на лазерен сигнал, излъчват обратен „объркващ“ светлинен лъч който не позволява на ARH CAM-S1 да Ви измери скоростта и да ви направи снимка. Така на кратко и разбираемо може да се обясни как работи лазерният заглушител.

На тази снимка можете да видите колко тесен е лазерният лъч и колко се разширява спрямо разстоянието:

Нека започнем с това какво представлява и включва комплекта Kiyo Ultimate AP + GPS U1 ?

 

Kiyo Ultimate AP включва специална рамка за регистрационният номер където се поставят сензорите, модул към който се включват сензорите ( в случая ние имаме 2 сензора само за отпред ) модула поддържа до 4 сензора. При желание може да се добави още един модул и сензорите да станат 8. Също така включва кабел за свързване към инсталацията на колата, паник бутон, диод и зумер.

Kiyo GPS U1 включва външна антена за GPS, ако желаете да скриете устройството някъде под таблото. Външна колона ако пак желаете по-силни звукови предупреждения. Кабел с накрайник за запалката на колата ако желаете да използвате само GPS U1 без да го свързвате с лазерния модул. Кабел за връзка между лазерната част и детектора, диод за индикация и букса за включване на външната колона. На кратко това включва комплекта. Детектора има букса за свързване на външна радарна антена която се монтира пак в предната част на автомобила и с това вече може да засича и традиционни радарни сигнали. Ние нямаме в момента такава антена както казах по-горе и ще говорим само за лазерната част.

При използване на комплекта Kiyo Ultimate AP + GPS U1 получавате следните неща:

При засичане на лазерен сигнал освен традиционното бипкане от зумера на джамера, детектора говори на български какво е засякъл. Също така има безплатна база данни за стационарнте камери в България. Обновяването е напълно безплатно. 

Системата става много по-приятна когато се използва в комплект. Разбира се, лазерната част може да работи и без GPS U1, но функционалността намалява. Имате възможност за настройка под определени километри системата да не ви известява звуково и други благинки които без GPS U1 няма как да се настроят.

Настройката на детектора е малко сложна, понеже се използват съкращения в менюто и задължително трябва да се направи четейки ръководството и то от човек който знае какво настройва. 

Инсталацията на KIYO Ultimate AP + GPS U1 е хубаво да се направи от професионален сервиз, понеже има доста кабели които трябва да се скрият. Също едно от съществените неща е лазерните сензори да се нивелират правилно. Ако сензорите не са нивелирани, шанса да Ви снимата триногата е огоромен ! Това е едно от най-важните неща в инсталирането на системата.

Започваме с това как се настройва Kiyo Ultimate AP:

Реална настройка на модула няма. Достатъчно е да се поставят сензорите правилно отпред и отзад ако комплекта Ви е с 4 сензора и да се свържат към управляващия блок. Блока е с 4 входа номерирани с 1, 2, 3 и 4. 1 и 2 вход се използват за предните сензори, а 3 и 4 за задните. По този начин ще получавате звуковите сигнали правилно от GPS U1 модула.

Kiyo Ultimate AP има копче с 3 позиции на него:

  • 1 – Активен режим. В този режим джамера заглушава обратния сигнал.
  • 2 – Пасивен режим. В този режим получавате само светлинни и звукови индикации без да заглушавате обратния сигнал. Също така в този режим джамера може да работи и като парктроник.
  • 0 – Лазерния модул е изключен.

Също така в комплекта има и паник бутон в червен цвят.
ВНИМАНИЕ ! При натискане на паник бутона, софтуера от лазерният модул се изтрива и след това устройството може да се използва САМО в парктроник режим ! Качването на софтуер става само и единствено от оторизиран представител. Не можете сами да си качите софтуера ! Препоръчително е по време на инсталацията на системата да премахнете бушона на паник бутона да не го натиснете по погрешка.

Също така в комплекта получавате и специална флашка на която се качва нов фърмуер ако има такъв излезнал. Флашката с качения нов фърмуеър се включва в USB слота на лазерния модул.

Рамката по време на инсталация:

Видео на монтажа:

 

Пак повтарям много е важна нивелацията на сензорите. Сензорите трябва да сочат право напред. Нито да сочат нагоре към небето нито към земята или пък настрани. Също така много е важно при инсталацията да се използва или специалната рамка или мястото където бъдат поставени да не са един до друг. Целта е да се покрие цялата предница на колата. Ако сложите сензорите един до друг, едната страна на колата няма да бъде защитена и шанса да бъдете снимани става голям. Слагат се от двете страни на номера на разстояние един от друг.

Тест срещу стационарни камери:

Тук виждате как детектора сигнализира допълнително при превишаване на разрешената скорост ! Много полезна екстра която мен лично много ми харесва.

И още веднъж виждате как пак сигнализира при превишаване на скоростта.

В тези видеа виждате как детектора GPS U1 сигнализира за приближаването на стационарни камери. Както написах по-горе има доста настройки. Може да се избира разстоянието на което да сигнализира, при какви условия да сигнализира и други настройки.

Времето за реакция е напълно достатъчно. Ъпдейта на базата данни е безплатен. Освен на Български, детектора може да се направи да говори на Английски по ваш избор.

Тест срещу ARH CAM-S1

Тук виждате как системата дори известява преди да навлезете в зоната на измерване на скоростта, а тя е точно на светофара. Известието е коректно и казва тринога камера. В момента се хваща отражение на лъча за да започне да свири по-рано.

Тук системата индикира в момента на заснемането от тринога. Това, че известява тогава не е абсолютно никакъв проблем и точно така трябва да бъде. В този момент аз гледам триногата и потвърждавам, че скоростта не се показва на дисплея на триногата и тя е заглушена успешно ! 😈 

Странното е, че първият път казва неизвестен лазер и след това вече казва тринога камера. Въпреки това некоректно известие пак Ви казвам, че системата работи коректно и заглушава. В момента когато пиша това ревю водя разговор с прозводителя от къде идва този проблем с неизвестен лазер и когато се намери решение ще обновя темата.

Тук пак казва неизвестен лазер, но това е някакъв бъг в U1 и се опитваме с производителя да стигнем до неговото решение. Това известие не бива да ви притеснява, пак казвам, системата заглушава успешно.

Kiyo Ultimate AP може да се каже, че е много добър вариант за България в съотношение цена/качество.

Другите марки и модели са сравнително по-скъпи от Kiyo системите. За други лазерни уреди не мога да кажа как ще се справи, но с това което се използва в България – ARH CAM-S1 както виждате уреда работи безупречно.

Препоръчителни настройки на GPS U1 детектора:

  • Smart Radar Mute (mute based on speed) (default: 50) – b – oF – Под каква скорост детектора няма да издава звуков сигнал. Това се отнася само за радарната част. ( Ние я нямаме в момента )
  • Smart Laser Mute (Default: OFF) – C – oF– Под каква скорост детектора няма да ни известява за детекция на лазерен сигнал. Аз препоръчвам да е изключено oF
  • Speeding alarm (Default: ON) – 0 – oF – Ще ви известява ако превишите зададената скорост. По ваше желание дали да бъде включено или не.
  • Database of the Fixed Speed Camera locations (Default: ON) – d 1.on – Дали да ви известява за стационарните камери. Препоръчвам да е включено на on.
  • Average speed check zone database (Default: ON) – d 2.on – Дали да ви известява за камери за средна скорост. Препоръчвам да е включено на on
  • Red Light Camera database (Default:ON) – d 3.on – Дали да ви известява за камери за червен светофар, бус ленти и камери за наблюдение. Няма значение как ще го оставите за момента в БГ не работи.
  • Dangerous zones database (Default: ON) – d 4.on – Дали да ви известява за опасни зони, пресичане на релси и т.н. За момента в БГ не работи.
  • SRA – Smart Radar Activation (Default: ON) – d 5.of – Ако бъде включено, устройството ще ви известява само за камери в базата данни. Препоръчвам тази опция да бъде off.
  • SLM – Smart Laser Mute (Default: OFF) – d 6.of – Ако бъде включено ще получавате известия за лазерни известия само ако карате със скорост над превишената. Препоръчвам да бъде off.
  • HU-GO Electronic Toll System database (Default: ON) – d 7.of – Това е за унгарската тол система. Препоръчвам да бъде off.
  • Distance Alert (Default: 500m) – d. St 500 – Тук избирате от какво разстояние да ви известява за стационарните камери. Препоръчвам 500м или по ваш избор.
  • Changing unit of speed (Default: km/h) – H 1 – Дали да показва в километри в час или в мили. H 1 е за км/ч,
  • Key sound (Default: ON) – 1 of – Дали да издава звук при натискане на бутоните.
  • Detecting X-band (Default: OFF) – r 1.on – Дали да засича Х банд. В случая ние нямаме радарната антена, но ако вие имате и този модул препоръвам да бъде on.
  • Detecting K-band (Default: OFF) – r 2.on – Дали да засича К банд. В случая ние нямаме радарната антена, но ако вие имате и този модул препоръвам да бъде on.
  • Detecting KA-band (Default: ON) – r 3.off – Дали да засича Ка банд. В случая ние нямаме радарната система, но ако вие имате и този модул може да бъде off за момента, понеже в БГ няма радари на Ка банда.
  • Monitoring external laser module (Default: OFF) – Lr.on – Много важна настройка ! Ако използвате Kiyo Ultimate AP + U1 задължително трябва да бъде ON !
  • Boot Tone (Default: OFF) – bt.oF – Дали детектора да известява при стартиране . По ваш избор.
  • Factory Reset – rESE – От тук можете да върнете фабричните настройки на U1.

Това са важните настройки в U1. Малко сложно се настройва, но когато четете това което съм написал и гледате в това време детектора, ще видите, че не е толкова сложно.

Можете да посетите и официалният сайт на производителя на този адрес:

https://kiyotechnology.com/bg/indeks/

Също така Kiyo си търси дистрибутори за България. Ако желаете можете да се свържете с тях.

Видео ревю:

Посетете и нашият форум за радар детектори и джамери на този адрес:

https://RDFBG.eu

 

Искаш да споделиш ?

6 thoughts on “KIYO Ultimate AP + KIYO GPS U1 – Ревю и впечатления

  • Юсуф Али

    Супер
    Ще разгледам тази играчка
    Има ли го БГ
    БЛАГОДАРЯ

    Отговор
    • Има го. Потърсете из интернет и ще видите офертите.

      Отговор
  • Евгени Данчев

    KIYO Ultimate AP + KIYO GPS U1 Къде може да се монтира?

    Отговор
    • Здравейте. Много сервизи предлагат тази услуга. В повечето където продават системата предлагат и монтаж. В София примерно Авител е добър избор.

      Отговор
  • Ивелин Димитров

    Здравейте! Kомплекта Kiyo Ultimate AP + GPS U1 позволен ли е за използване в България? Бклагодаря!

    Отговор
    • Позволен е стига да го използвате в „Пасивен режим“.

      Отговор

Напишете коментар